رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم گفت: این سازمان در تلاش است به محض ایجاد شرایط ارزی و ریالی توسط بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه، هزار و ۲۰۰ دانشجو را به فرصتهای مطالعاتی اعزام کند.
«مجتبی صدیقی» روز پنجشنبه در گفت و گو با پی اچ یار با بیان اینکه تمام مشکلات مرتبط با فرصت های مطالعاتی به دانشگاه ها ابلاغ شده است، افزود: سال جاری در خصوص اعتبارات ارزی و ریالی، مشکلات و محدودیت هایی وجود دارد که مشابه سال گذشته نمی توان با اطمینان پیش رفت.
وی اظهار داشت: سازمان امور دانشجویان ضمن پیگیری های مستمر و روزانه با بانک مرکزی در مورد تهیه ارز و سازمان برنامه و بودجه برای تهیه ریال، کاملاً محتاطانه به دانشگاه ها اعلام کرد با سهمیه های کمتر از میزان مدنظر، اعزام نیمی از دانشجویان را به فرصت های مطالعاتی دنبال کنند.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به کاهش بودجه ۹۸ سازمان امور دانشجویان برای فرصت های مطالعاتی اشاره کرد و گفت: در بودجه پیشنهادی سازمان امور دانشجویان برای امسال اعزام ۲ هزار دانشجوی دکتری به فرصت های مطالعاتی اعلام شده بود و بر این باور بودیم اعزام در این سطح صورت گیرد، اما بودجه فرصت های مطالعاتی در زمان تصویب کاهش یافت.
صدیقی با بیان اینکه به نسبت بودجه تصویب شده تعداد اعزام ها نیز کاهش یافت، تاکید کرد: سیاست سازمان امور دانشجویان در خصوص اعزام به فرصت های مطالعاتی امسال به این شکل است که علاوه بر تعدادی از سهمیه های باقی مانده سال گذشته، اعزام حدود ۷۰۰ نفر امسال در دستور کار دانشگاه ها قرار گیرد تا در ادامه مسیر، مشکلات اعزام سایر دانشجویان، برطرف شود.
رئیس سازمان امور دانشجویان ادامه داد: امیدواری زیادی برای اعزام تعداد بیشتری از دانشجویان به فرصت های مطالعاتی وجود داشت، اما بحث تامین ارز خیلی تدریجی و محدود صورت می گیرد و نمی توانیم تعهدات زیادی ایجاد کنیم که بعد امکان پاسخگویی به آن را نداشته باشیم.
وی با بیان اینکه پیگیری های وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و سازمان امور دانشجویان ادامه دارد، خاطرنشان کرد: کاهش اعتبارات ریالی را باید بپذیریم و در مورد تامین ارز به شکل اسکناس به شدت محدودیت داریم؛ به طوری که در این زمینه به آهستگی پیش می رویم و به هر میزان که افق کار در تامین ریال و ارز روشن تر شود، دست ما برای اعزام تعداد بیشتری از دانشجویان دارای سهمیه بازتر می شود.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره اعزام های سال گذشته، یادآور شد: سال گذشته بیش از هزار و ۴۰۰ نفر به فرصت های مطالعاتی اعزام شدند و با وجود اینکه سازمان امور دانشجویان امسال قصد اعزام دانشجویان بیشتری را داشت، اما بر اساس ابلاغ بودجه های ریالی، باز هم با کاهش مواجه شدیم.
فرصتهای مطالعاتی داخل
صدیقی درباره فرصت های مطالعاتی داخل کشور هم گفت: دانشجویان دکتری که متقاضی فرصتهای مطالعاتی داخل کشور هستند، امکان استفاده از تجهیزات، امکانات و مشورتهای استاد یک دانشگاه بزرگتر را به مدت ۶ ماه دارند.
وی یادآور شد: کمک هزینهای به دانشگاه و دانشجو برای فرصت مطالعاتی داخل پرداخت میشود که مساوی با حقوق مربی پایه یک و بین ۹۰۰ هزار تا یک میلیون تومان است.
رئیس سازمان امور دانشجویان با بیان اینکه فرصتهای مطالعاتی نسبت به بورسیه برای وزارت علوم و دولت هزینه کمتری دارد، اظهارداشت: دانشجویان بورسیه برای مدت چهار سال در مقطع دکتری اعزام میشوند و به ازای هر بورسیه، دست کم هشت دانشجو میتوانند به فرصتهای مطالعاتی کوتاه مدت بروند.
صدیقی در مورد تعرفه فرصتهای مطالعاتی خارج از کشور نیز خاطرنشان کرد: این تعرفهها تقریباً مانند مبلغی است که برای بورسیهها اختصاص مییابد و مطابق با مصوبه هیأت دولت است. در کشورهای اروپایی تعرفه فرصتهای مطالعاتی بین هزار و ۲۰۰ تا هزار و ۳۰۰ یورو و در کشورهای آسیایی این رقم کمتر است.
سال گذشته هزار و ۲۰۰ دانشجوی دکتری به فرصت های مطالعاتی اعزام شدند و حدود ۶۰۰ دانشجوی دیگر هم از فرصت تحقیقاتی داخل کشور استفاده کردند.