110روز تلاش برای رسیدن به قله موفقیت دکتری 99

110روز عدد خوبی برای یک شروع محکم برای دکتری 99 است؛ مرور نکات مهم مطالعه و نحوه درس خواندن برای آزمون دکتری می‌تواند گامی مثبت برای این آغاز باشد.

به گزارش پی اچ دی یار، زمان آزمون دکتری 99، نهم اسفند ماه اعلام شده است. بنابراین از امروز 110 روز فرصت داریم تا خود را برای کنکور دکتری آماده کنیم.

اما مطالعه برای کنکور با درس خواندن به صورت معمول تفاوت‌هایی دارید. شاید مهم‌ترین آن خواندن حجم زیادی از کتاب‌ها و جزوات در مدتی مشخص باشد. اما نکات مهم دیگری هم هست؛ مثلا این که درس می‌خوانیم تا خوب تست بزنیم!

البته جای نگرانی نیست؛ داوطلبان دکتری یکی دو کنکور مقاطع قبلی را پشت سر گذاشته‌اند، بنابراین احتمالا تا الان رویکرد مناسب مطالعه برای خود را پیدا کرده‌اند.

در این مطلب هم می‌خواهیم نکات مهم مطالعه برای کنکور دکتری را با هم مرور کنیم.

اگر به خاطر داشته باشید؛ پیش از این درخصوص برنامه‌ ریزی برای دکتری 99 با هم صحبت کردیم. امروز می‌خواهیم درمورد این که چطور مطالعه کنیم تا بهترین بازدهی را داشته باشیم حرف بزنیم.

با چه درس‌هایی شروع کنیم؟

در کنکور دکتری 99، همه سؤالات در قالب یک دفترچه و به صورت تفکیک‌نشده طرح می‌شوند؛ بنابراین نمی‌توان همانند کنکورهای مقاطع قبلی با توجه به ضریب و اهمیت درس و یا تعداد سؤالات، دروس را اولویت‌بندی کرد.

اما دو رویکرد را می‌توان انتخاب کرد:

1. سؤالات آزمون دکتری رشته خودمان در سال‌های قبل را بررسی کنیم و دروسی که بیشترین سؤال از آن‌ها آمده است را پیدا کنیم. این دروس می‌توانند در اولویت‌های بالاتری قرار بگیرند؛ به‌خصوص اگر زمان کافی برای مطالعه همه درس‌ها را نداریم.

2. اگر وقت کافی برای خواندن همه دروس را داریم، اول از دروسی که آن‌ها را بیشتر دوست داریم یا در آن‌ها قوی‌تر هستیم می‌توانیم شروع کنیم تا انگیزه‌ای برای ادامه مسیر باشد.

سؤال: آیا می‌شود درسی را حذف کرد؟

جواب: با توجه به رقابت تنگاتنگ در آزمون دکتری و ظرفیت محدود پذیرش بهتر است برای مطالعه همه درس‌ها تلاش کنیم و هیچ سرفصلی را از قلم نیندازیم؛ به‌خصوص اگر به دنبال پذیرش در دانشگاه‌های برتر هستیم.

آیا می‌شود یک درس را تمام کرد، بعد رفت سراغ درس بعدی؟

اغلب توصیه می‌شود برای این که ذهن خسته نشود و نیز برای که این که با دروس امتحانی مختلف که در جلسه آزمون باید یک‌جا به سؤالاتشان پاسخ دهیم، بطور پیوسته مواجه شویم، مطالعه حداقل ۲ یا ۳ درس را با هم پیش ببریم.

البته که این مورد ممکن است با توجه به شیوه درس خواندن شما متفاوت باشد. اگر این شیوه را قبلا امتحان کرده‌اید و نتیجه خوبی نگرفته‌اید، شیوه مناسب خود را انتخاب کنید.

مراحل مطالعه برای آزمون دکتری

برای این روند مطالعه برای آزمون دکتری به صورتی پیش برود که مطالب را خوب به ذهن بسپاریم، لازم است چند مرحله را طی کنیم:

  • خواندن منابع
  • مرور منابع
  • مرور خلاصه‌ها و تست زدن جامع

کدام منابع را اول بخوانیم؟

معمولا در هر درس منابعی وجود دارد که بیشترین تعداد سؤالات از آن‌ها طرح می‌شود. این منابع اولویت اول ماست. بعد از آن هر یک از منابع آزمون دکتری را با توجه به اهمیتی که دارند در اولویت مطالعه می‌گذاریم.

کتاب‌هایی که توسط مؤسسات مختلف تهیه شده‌اند هم در اولویت آخر قرار می‌گیرند (مگر این که کتاب خاصی بشناسید که در رشته شما مفید باشد و کمک زیادی به شما بکند.)

اگر در هنگام مطالعه با منبع جدیدی مواجه شدیم، می‌توانید با روش زیر به خوبی از پس آن بربیاییم:

1. پیش‌خوانی؛

2. مطالعه عمیق.

در مرحله پیش‌خوانی، اول به صورت سطحی و گذرا متن را می‌خوانیم؛ عنوان ها و تیترها را نگاه می‌کنیم؛ به تصاویر توجه می‌کنیم؛ با این فرآیند خواهیم فهمید که قرار است چه چیزی را بخوانیم.

در مرحله بعد به بررسی و مطالعه عمیق مطلب می‌پردازیم.

نکته مفید: وقتی در یک منبع مطلبی می‌خوانیم که در منابع قبلی که خوانده‌ایم هم بوده، بد نیست به منابع قبلی بازگردیم و مروری بر آن‌ها داشته باشیم و ارتباط مطالب منبع جدید و منبع قبلی را پیدا کنیم. این کار در به‌خاطر سپردن مطالب مفید است.

خلاصه‌نویسی برگ برنده ماست!

در هنگامی که مشغول خواندن منابع هستیم، با هر روشی که برای ما مناسب‌تر است باید خلاصه‌نویسی کنیم. خواندن بدون نوشتن یک اشتباه بزرگ در هنگام مطالعه برای آزمون دکتری است.

می‌توانید مطالب را با هایلایت مشخص کنید و بر روی کتاب و جزوه خود علامت‌گذاری کنید یا یادداشت بنویسید.

و یا می‌توانید در یک دفترچه خلاصه‌ها و نت‌های مهم خود را بنویسید.

خلاصه‌نویسی دو حسن بزرگ دارد: 1. مطالب بهتر در ذهن ثبت می‌شود؛ 2. در دوران مرور حسابی کمک‌حالمان خواهد بود.

مرور منابع؛ پیش به سوی تثبیت مطالب در ذهن

بعد از این که یک منبع را خوب مطالعه کردیم، لازم است آن را مرور کنیم تا در ذهنمان بماند. فعلا زود است که به سراغ خلاصه‌هایمان برویم و بهتر است در این مرحله، منابع اصلی را مرور کنیم.

در این مرحله خواندن کتاب‌های نکته و تست و نیز کتاب‌های کنکور مؤسسات خالی از لطف کنید.

مرور خلاصه‌ها و تست زدن جامع

این مرحله در واقع مختص روزهای نزدیک به کنکور دکتری است. وقتی همه منابع را تمام و کمال خوانده‌ایم و مرور هم کرده‌ایم و حالا وقت مرور خلاصه‌ها برای یادآوری نهایی است.

مرور خلاصه‌ها

بعد از اتمام جزوات، منابع و کتب تکمیلی، وقت مرور خلاصه‌هاست.

در این مرحله اگر خلاصه‌نویسی‌های خوبی داشته باشیم، وقت کمتری برای هر درس نیاز خواهد بود. یادداشت‌ها، حاشیه‌نویسی‌ها و مطالب مهمی که زیر آن‌ها خط کشیده‌ایم، در این مرحله به کمک ما می‌آیند.

تست زدن جامع

موقع تست زدن سعی کنیم خود را در موقعیت کنکور قرار دهیم. این شیوه تست‌زنی به ما کمک‌ می‌کند که بتوانیم زمان‌بندی مناسب برای کنکور دکتری را یاد بگیریم.

بعد از پاسخ به تست‌ها، برای بخش‌هایی که ضعف داشتیم، می‌توانیم به خلاصه‌ها یا منابع اصلی رجوع کنیم و مجددا آن‌ها را مرور کنیم. این رفت و برگشت می‌تواند به نوعی مرور مطالب باشد.

 

موفق و پیروز باشید

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *